Denken in mogelijkheden

Denken in mogelijkheden

Never waste a good crisis’, is een bekende uitspraak van Winston Churchill. De Britse (oud)staatsman gaf hiermee aan, dat de Verenigde Naties haar bestaan te danken heeft aan een minder leuke periode, die aan de oprichting van het orgaan vooraf ging, namelijk de Tweede Wereldoorlog.

Het woord ‘crisis’ is oorspronkelijk afkomstig uit de Griekse taal en betekent letterlijk een tweesprong in de weg. Eén afslag leidt naar een verbetering, en de andere zorgt ervoor dat de omstandigheden slechter worden.

Dat we ons momenteel in een crisis bevinden behoeft geen uitleg, denk ik. Maar hoe gaan wij/ ga jij met deze crisis om?? Zitten we inmiddels vast in ons denkpatroon dat er helemaal niets meer mag?? Of is er nog ruimte voor ‘creatief denken’….

Dr. Edward De Bono (1933) ontwikkelde een methode waarbij je leert kijken vanuit verschillende gezichtsvelden. De Bono bedacht 6 denkhoeden in 6 verschillende kleuren. Elke kleur hoed vertegenwoordigt een gezichtspunt/ denkwijze die je kunt toepassen op een tekst, een situatie of een probleem.

  1. De witte hoed = objectiviteit. Je gaat op zoek naar feiten, cijfers, aantoonbare zaken.
  2. De blauwe hoed = het proces. Je doet even een stap achteruit en bekijkt de tekst (o.i.d.) als geheel. Probeer het overzicht of de structuur te ontdekken.
  3. De rode hoed = gevoel, emoties. Wat voor gevoel geeft het onderwerp/ de tekst jou? Welke beelden roept het bij je op?
  4. De groene hoed = creativiteit. Welke vernieuwende ideeën vind je? Wat zijn de alternatieven? Welke veranderingen kun je ontdekken?
  5. De zwarte hoed = pessimisme. Je ziet de negatieve gevolgen en oordeelt. Je kijkt op een kritische manier of je ergens rekening mee moet houden.
  6. De gele hoed =  optimisme. Je ziet de positieve gevolgen. Kijkt naar de voordelen, de kansen en de mogelijkheden!!

Pas elke zienswijze toe op een tekst; voor en nadat je het gelezen hebt. Je zult de opbouw en de inhoud van de tekst beter begrijpen en kunnen onthouden. Daarnaast ga je het verschil zien tussen goed en fout, waar en onwaar, feit en mening. Verbanden en structuren ga je op deze manier ontdekken, wat je weer kunt inzetten bij het maken van een mind map of tekstschema.

Ook kun je elke zienswijze toepassen op jouw huidige situatie/ omstandigheden! Wat gaat goed of nog niet zo goed, wat kan anders? Zijn er creatieve oplossingen te bedenken voor de dingen die je graag anders zou zien! Mijn voorstel voor jou is: ga hiermee in je dagelijkse leven en in je studie aan de slag en je zult verstelt staan van alle mogelijkheden!!

Meer weten of deze denkmethode?? Kijk op de site: www.rtpraktijkdrv.nl of schrijf je in voor een leren leren cursus die bij jou past!