Columns

Mindmappen

Misschien vraagt u zichzelf af… een mind map?? O ja, dat is het centraal noteren van een onderwerp waarbij je zoveel mogelijk gerelateerde woorden… Lees verder »

Kijken in en kiezen van het Voortgezet Onderwijs

Wil je een broodje kaas of een broodje ham?? Wanneer je je kind die keuze geeft zal het antwoord niet snel op zich laten… Lees verder »

Executieve functies- metacognitie

Executieve functies – Metacognitie In de afgelopen 3 columns heeft u/hebben jullie iets kunnen lezen over de executieve functies. Het zijn de functies in… Lees verder »

Executieve functies….het werkgeheugen

Executieve functies – Het werkgeheugen De afgelopen 2 columns heeft u/ heb jij wat kunnen lezen over executieve functies. Het zijn de functies in… Lees verder »

Planning en prioritering

In de vorige column hebben jullie/ heeft u iets kunnen lezen over de executieve functies. Het zijn de functies in je brein die het… Lees verder »

Wat zijn executieve functies?

De laatste tijd hoor je in de media veel de term ‘executieve functies’ vallen wanneer het gaat over leerlingen die de afgelopen periode veel… Lees verder »

Begrijpend Luisteren

In de vorige column heb ik het gehad over begrijpend lezen en het verwerken van de informatie die je gelezen hebt. Al denkend over… Lees verder »

Begrijpend Lezen en Informatieverwerking

Eén van de 10 geheugenprincipes die jou helpen om makkelijker te leren is hoe je het beste informatie kunt onthouden. We onthouden nl.: 10%… Lees verder »

Denken in mogelijkheden

Denken in mogelijkheden ‘Never waste a good crisis’, is een bekende uitspraak van Winston Churchill. De Britse (oud)staatsman gaf hiermee aan, dat de Verenigde… Lees verder »

Plannen en focussen

Het wordt weer zweten de komende tijd voor de leerlingen die in mei examen moeten gaan doen! De één zal het examen met meer… Lees verder »

Succesvol studeren = Reflecteren

Tijdens één van de gesprekken met mijn studenten hadden we het samen over het terugkijken op het verloop van een gemaakt tentamen. Vrij snel… Lees verder »

“Corona-achterstand opgelopen”?

De scholen zijn inmiddels weer begonnen en iedereen is weer met hernieuwde energie aan het werk gegaan. Natuurlijk zijn we de lock-down van het… Lees verder »

Back on track!?

Je herkent deze situatie misschien wel?? Je vader en moeder hebben op Magister je cijferlijst van het 1e semester bekeken en zeggen tegen je:… Lees verder »

Studiegedrag veranderen

Wat een rare tijd is het voor jullie als leerlingen en studenten! Natuurlijk is het voor iedereen een tijd van onverwachte wendingen, afspraken en… Lees verder »

Niemand is te ‘oud’ om te leren!!

Deze uitspraak zal iedereen beamen… Aan het einde van de Brain Awareness Week (11 maart- 19 maart) wil ik u graag iets meer vertellen… Lees verder »