Succesvol studeren = Reflecteren

Tijdens één van de gesprekken met mijn studenten hadden we het samen over het terugkijken op het verloop van een gemaakt tentamen. Vrij snel nadat het tentamen gemaakt was, kwam de studente al tot de conclusie dat ze er toch achteraf gezien te weinig tijd en aandacht aan had besteed. Fantastisch! Wanneer uiteindelijk een tentamen besproken wordt, of je mag hem inzien, bekijk en analyseer goed wat er nog niet correct was. Dat zijn je leerpunten! We hebben de neiging om alleen het resultaat te bekijken en wanneer dat niet zo goed is, het gauw weer aan de kant te leggen en te vergeten. NIET doen!

Reflecteren betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt om stil te staan bij hoe je bijvoorbeeld met je studie omgaat, welke keuzes je daarbinnen maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dat voelt. Het helpt je om jezelf beter te leren kennen. Het is dus belangrijk dat je kunt reflecteren. Eén van de methodes die je kunnen helpen bij het reflecteren is het STARR(T)-model. In 5 stappen reflecteer je op een bepaalde studie-situatie.

  1. Situatie: Je omschrijft daarin de situatie en omgeving. Wat speelde er? Waar ging het over? Wie was erbij betrokken?
  2. Taak: Wat was je taak? Wat werd er van je verwacht?
  3. Activiteiten: Wat was jouw actie? Hoe heb je het aangepakt? Hebt je gewerkt volgens een planning?
  4. Resultaat: Wat was het resultaat van je werkwijze? Hoe was je reactie?
  5. Reflectie: Was je tevreden met het resultaat? Wat heb je geleerd? Wat zou je een volgende keer anders doen?
  6. Transfer: Hoe ga je in de toekomst het geleerde inzetten?

Bij reflecteren ga je dieper in op jouw leerproces. Daar is namelijk winst te behalen wanneer de resultaten niet voldoende zijn. Stel jezelf dus bij de volgende nabesprekingen van de tentamens (die net gemaakt zijn) eens de vragen die het STARR-model aanreikt. Bij welke stap zit voor mij het  leermoment? Wat is wel gelukt en hoe kwam dat? Welke strategie heb ik daarbij ingezet en is die ook inzetbaar voor de leerpunten? Wat ga ik komende semester anders doen? Waar ga ik concreet aan werken en hoe pak ik dat aan?

Om hier concreet handen en voeten aan te kunnen geven, is het belangrijk om te weten waar jouw sterke en zwakke punten liggen. Ook welke kansen en bedreigingen zich voordoen tijdens jouw leer situaties. Deze zaken kun je inzichtelijk maken met behulp van de SWOT-analyse. Hierover zal ik je de volgende keer meer uitleg geven.

Ben je nieuwsgierig geworden? Wil je meer weten over hoe jij je leerproces kan veranderen? Kijk dan op de site www.rtpraktijkdrv.nl en schrijf je in voor de cursus Actief Leren Leren of Study Smart.

Gery van den Bruinhorst- Jongerden