Kijken in en kiezen van het Voortgezet Onderwijs

Wil je een broodje kaas of een broodje ham?? Wanneer je je kind die keuze geeft zal het antwoord niet snel op zich laten wachten, denk ik. Maar naar welke vervolgschool wil/ kun je na de Basisschool? Dat is een keuze die veel ingewikkelder is.

Om tot een weloverwogen keuze te komen zijn er de komende weken op diverse scholen Open Dagen! Natuurlijk ga je een bezoek brengen, maar ook aan dat bezoek gaan heel wat keuzes vooraf. Naar welke school ga je kijken? Waarom naar die school? Welke extra’s heeft die school mij te bieden? Past die school bij mijn manier van leren en bij mijn talenten? Allemaal vragen waar je graag een antwoord op wilt wanneer je gaat bepalen naar welke Open Dagen je gaat! Welke school biedt extra talen en welke school biedt extra lessen op het gebied van verschillende talenten. Zoals bijvoorbeeld Science/ Technologie, Filosofie, Media en ontwerp, Drama/ Theater, Koken, Paarden enz.

Daarom wil ik jullie (leerlingen en ouders) hier graag een aantal sites meegeven waarop jullie deskundige beoordelingen van diverse scholen in onze regio te vinden zijn.

Belangrijk in deze gids is de checklist die je kunt uitprinten en mee kunt nemen naar de Open Dag. Een hele belangrijke vraag is natuurlijk… Welke extra ondersteuning biedt deze school wanneer jij het leren lastig vindt?? Vraag dat aan een leraar/ voorlichter van de school.

Of…heeft deze VMBO school LWOO (=Leerwegondersteuning)? Zo ja, aan welke voorwaarden moet je dan voldoen?

Wanneer je naar het VWO gaat, bedenk dat eens of je werkelijk later naar het WO wilt gaan of dat je een HBO studie op het oog hebt. Dan zou het HAVO niveau ook goed zijn en kun je een jaar eerder gaan studeren!

Naar welke schoolsoort je ook gaat (VMBO, HAVO, VWO), je hoeft altijd pas in de bovenbouw (vanaf het 3e jaar) een profiel te kiezen.
Met dat profiel kies je voor het eerst een beroepssector waarin je verder wilt leren. Vooral op Havo en VWO zijn de profielen nog heel breed, maar toch bepaal je daarmee al een beetje in welke richting je later je beroep zult zoeken. Tegen die tijd lukt het je wel om die profielkeuze te maken, omdat je dan al weet in welke vakken je goed bent en welke vakken je wat minder liggen. Maar in de brugklas hoef je het dus nog niet te weten!

Download dus de vogids wanneer je die nog niet via de basisschool hebt ontvangen. Ik wens u/ jullie heel veel succes bij het kijken in en kiezen van een vervolgschool die het beste bij jou past!           

Gery van den Bruinhorst- Jongerden
RT. Praktijk De Ronde Venen
www.rtpraktijkdrv.nl